 |
www.boczniak.fora.pl Grzyby boczniaki
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Oyster
Administrator
Dołączył: 12 Lut 2013
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Pszczyna
|
Wysłany: Wto 14:20, 13 Maj 2014 Temat postu: Uprawa boczniaka |
|
|
Zachęcam wszystkich do dzielenia się własnymi doświadczeniami w produkcji boczniaków oraz opisywaniem i zamieszczaniem zdjęć z własnych upraw
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Oyster dnia Wto 20:48, 09 Wrz 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Oyster
Administrator
Dołączył: 12 Lut 2013
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Pszczyna
|
Wysłany: Wto 18:01, 19 Lut 2013 PRZENIESIONY Wto 14:21, 13 Maj 2014 Temat postu: Uprawa boczniaka na podłożu prasowanym w kostkę. |
|
|
Witam serdecznie, napiszę tutaj albo może przepiszę cykl uprawy boczniaka który został prawdopodobnie napisany przez Pana dr Marka Siwulskiego. Opis uprawy jest opisany w 6 etapach plus co producent powinien wiedzieć.
Etap I- dojrzewanie podłoża
Po umieszczeniu podłoża w hali utrzymać temperaturę powietrza na poziomie 16-17°C. (temperatura wewnątrz podłoża może być o 2-4 stopnie wyższa od temperatury powietrza) przez okres od kilku do kilkunastu dni w zależności od stopnia przerośnięcia podłoża grzybnią. W tym czasie zaleca się utrzymanie wilgotności względnej powietrza na poziomie nie wyższym niż 70-75% oraz zapewnienie łagodnego mieszania powietrza i dopuszczania niewielkiej ilości świeżego powietrza, ale tak by zawartość CO2 nie spadła poniżej 1000ppm. Wyższa wilgotność, brak ruchu powietrza, niska temperatura( poniżej 12°C.) mogą spowodować pojawienie się bakteriozy i w konsekwencji do pojawienia się w pierwszym rzucie owocników zdeformowanych. W tym czasie należy bezwzględnie unikać wachań temperatury, gdyż mogą one powodować kondensację pary wodnej na powierzchni podłoża. W przypadku braku możliwości utrzymania temperatury i wilgotności na stałym poziomie zaleca się wykonanie profilaktycznie oprysku bloków podłoża ze szczególnym uwzględnieniem otworów preparatem chlorowym Dantol 040 SL (15 ml. na 10l. wody), najlepiej po wniesieniu podłoża do haluii ewentualnie po zaistniałym gwałtownym spadku temperatury powietrza( nie więcej jednak niż 2 razy w ciągu okresu dojrzewania podłoża). Po wykonaniu oprysku trzeba odczekać około 2 godzin, aby preparat zadziałał a następnie powierzchnie podłoża osuszyć przez krótkie intensywne wietrzenia. Intensywność oświetlania uprawy w czasie dojrzewania podłoża może być ograniczona do 50% wymaganego poziomu dla tworzenia zawiązków i wzrostu owocników. Sygnałem do zmiany warunków w hali uprawowej i przejścia do następnej fazy uprawy jest wytworzenie się wokół otworów w folii wyraźnie zgrubiałej białej obrączki grzybni i pojawienie się w niektórych otworach pojedynczych maleńkich zawiązków owocników.
Etap II- wykształcanie owocników
W tej fazie uprawy obniżyć temperaturę powietrza do 13- 15°C. (w okresie lata maksymalnie dopuszczalną temperaturą jest 18°C.), a wilgotność zwiększyć do 80- 85%. Powstanie zawiązków wymaga obniżenia CO2 w powietrzu poniżej 800 ppm, dlatego należy zwiększyć intensywność wietrzenia i dopuszczania świeżego powietrza. Trzeba jednak pamiętać, aby przepływ powietrza nie był większy niż 10cm/ sekundę( najlepiej jeśli wynosi 6- 7 cm/s- dym z papierosa rozpływa się łagodnie, ale zdecydowanie). Etap ten jak i następny( III) wymagają pełnego oświetlania uprawy tj. minimum 200- 300 lx przez 10- 12 godzin na dobę.
Etap III- dorastanie owocników i zbiór
Dla uzyskania owocników dobrej jakości ich dorastanie powinno odbywać się przy wilgotności powietrza wynoszącej 75- 80%. W tym czasie należy utrzymywać temperaturę powietrza na poziomie 15- 16°C. W przypadku dużej ilości zawiązków i grzybów dla uzyskania ich lepszej jakości można obniżyć temperaturę do 13- 15°C. W czasie dorastania owocników stężenie CO2 nie powinno przekraczać 800 ppm, a najlepiej, jeśli wynosi 600 ppm. Wymaga to intensywniejszego wietrzenia niż w etapie poprzednim, szczególnie wtedy, gdy grzybów jest dużo( ale z zachowaniem podanej wyżej prędkości przepływu powietrza). Zbiorów nie należy zbytnio przedłużać( kilka dni). Jeśli pozostało niewiele kęp owocników do zebrania, to należy je zebrać niezależnie od ich wielkości.
Etap IV- regeneracja grzybni po I rzucie
Po zakończeniu zbiorów trzeba usunąć resztki trzonów po zebranych owocnikach. Przez pierwsze 2-3 dni należy podnieść temperaturę powietrza do 20-22°C i zaprzestać wietrzenia. Wilgotność powietrza w tym czasie powinna wynosić 80-85%. W tej fazie stężenie CO2 nie powinno być niższe niż 800 ppm. W ciągu następnych kilku dni obniżamy temperaturę powietrza do 15-17°C i rozpoczynamy łagodne wietrzenie. W tym czasie w otworach folii powinien pojawić się delikatny puszek grzybni. Następnie należy zwiększyć wietrzenie, ale temperaturę i wilgotność powietrza utrzymujemy na tym wyżej wymienionym poziomie. Drugi rzut owocników następuje 2-3 tygodnie po pierwszym.
Etap V- II rzut
W czasie plonowania należy zachować takie same warunki jak w czasie trwania I rzutu, trzeba jednak zwrócić baczniejszą uwagę na wilgotność powietrza. W uzasadnionych przypadkach uprawę można podlać wodą bezpośrednio na owocniki, pamiętając jednak o ich szybkim powierzchniowym osuszeniu, poprzez wietrzenie.
Etap VI- likwidacja uprawy
Po zakończeniu drugiego rzutu podłoże z hali usuwamy i wywozimy na odległość, co najmniej 1km od miejsca uprawy. Pozostawienie podłoża na terenie obiektu może prowadzić do rozprzestrzenienia się chorób i szkodników. Po usunięciu podłoża halę dezenfekujemy formaliną (2% roztworu). W tym czasie temperatura powietrza w hali nie powinna być niższa niż 15°C. Przed wniesieniem nowego podłoża należy wywietrzyć, aż do zupełnego zaniku zapachu formaliny.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Oyster dnia Wto 18:53, 19 Lut 2013, w całości zmieniany 5 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Oyster
Administrator
Dołączył: 12 Lut 2013
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Pszczyna
|
Wysłany: Nie 13:55, 01 Gru 2013 PRZENIESIONY Wto 14:22, 13 Maj 2014 Temat postu: Co producent powinien wiedzieć |
|
|
-Ilość podłoża przypadająca na 1 m2 powierzchni ogólnej pomieszczenia o wysokości 3-3,5 m nie powinna byś większa niż 32-48 kg (2-3 kostki). Przy mniejszej wysokości pomieszczenia ilość podłoża na 1 m2 powinna być proporcjonalnie mniejsza.
-Podniesienie temperatury o 1°C powoduje wzrost produkcji CO2 o około 20%.
Wzrost temperatury o 1°C powoduje spadek wilgotności względnej i powietrza o 6%.
Wahania temperatury powodują skraplanie się wody na podłożu i owocnikach, co może powodować bakteriozy (owocniki zdeformowane żółknące - często żółknące, zamieranie zawiązków).
-Wszystkie zimne powierzchnie hali powodują osuszanie powietrza przez kondensację pary wodnej.
Wpuszczenie zimnego powietrza (nawet o dużej wilgotności względnej) będzie powodowało jego ogrzanie i spadek wilgotności w hali uprawowej (szczególnie w okresie zimy przy dużych różnicach temperatur).
Wpuszczenie ciepłego powietrza nawet o niezbyt dużej wilgotności względnej może spowodować wzrost wilgotności w hali uprawowej oraz wykraplanie się wody na podłożu i owocnikach.
Pojawienie się kropelek na zawiązkach świadczy o zbyt wysokiej wilgotności powietrza.
-Brązowienie brzegów kapeluszy owocników, a także zamieranie brązowienie zawiązków może świadczyć o zbyt niskiej wilgotności powietrza (także powstającej okresowo).
Zbyt szybki przepływ powietrza może powodować zasychanie grzybni w otworach powstawanie zawiązków pod folią. Zamieranie zawiązków owocników (zahamowanie wzrostu brązowienie), zbyt szybkie dojrzewanie owocników (owocniki o małych kapeluszach) - im szybszy przepływ powietrza tym większa powinna być jego wilgotność.
Obiektywnego i rzeczywistego pomiaru powietrza w pełnym zakresie można dokonać tylko przy użyciu psychrometru (dwa termometry; jeden "suchy", drugi "mokry", odczyt z tablicy psychrometrycznej).
-Recyrkulacja powietrza (obieg wewnętrzny) jest niezbędnym, stałym elementem wentylacji hali uprawowej.
-Wentylacja wyciągowa umożliwia uzyskanie łagodnego przepływu powietrza, a wentylacja nawiewna powoduje zwiększenie szybkości przepływu powietrza przy tej samej ilości koniecznych wymian powietrza w hali (należy stosować duże przekroje otworów i kanałów wentylacyjnych).
-Zbyt wysokie stężenie CO2 może powodować powstanie zniekształconych zawiązków w postaci narośli, zamieranie już wykształconych zawiązków, deformacje owocników (długie i grube trzony) lub ich nie dorastanie do wielkości handlowej.
-Wystąpienie bakteriozy w czas e pierwszego rzutu może powodować osłabienie grzybni i w konsekwencji opóźnienie drugiego rzutu lub porażenie podłoża zieloną pleśnią.
- Im wyższa jest temperatura wzrostu owocników tym więcej wymagają one światła.
Zmiana barwy owocników z ciemniejsze na jasną może świadczyć o ich przejrzeniu (owocniki są lekkie tzw. papierowe).
Owocniki przejrzałe, a także dorastające przy zbyt niskiej wilgotności powietrza bardzo intensywnie sypią zarodniki.
-Owocniki należy zbierać w kępach i w tej postaci przechowywać w chłodni (dłużej zachowują świeżość), a cięcie i sortowanie wykonywać tuż przed ich wysyłką.
-Po 2-3 cyklach uprawy następuje "zmęczenie" hali uprawowej i wzrasta niebezpieczeństwo porażenia uprawy przez choroby szkodniki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|